[...] jednocześnie czyli poprawić kondycję i zredukować nadmiarową tkankę tłuszczową. Ale tutaj trzeba kompleksowego podejścia. Przede wszystkim dieta. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej to deficyt kaloryczny musi być w diecie. Na początek policz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij powiedzmy 300kcal, resztę rozłóż na [...]
[...] powinieneś właśnie tyle kcal spożywać. Jednak ze względu na głodówki (dieta kopenhaska i obecna Twoja dieta) bardzo spowolniłeś metabolizm. Teraz powinieneś powoli zwiększać ilość kcal tak by dojść do 2800 (3000) kcal dziennie - np co tydzień zwiększać ilość kcal o 100. Plan to podstawa. Piszesz, że lepiej wykonywać sumiennie byle jaki plan (z [...]
[...] zapotrzebowania. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska podaż kalorii, która skutkuje zmniejszeniem spontanicznej aktywności fizycznej i tym samym znacznie obniża ilość wydatkowanej energii. Dodatkowo, bardzo uboga kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, [...]
bialko: 1-1.5g/kg masy ciala ( tu pytanie o jaka dokladnie mase chodzi? ja mam bardzo duza nadwage, mam liczyc moja docelowa 80kg czy 80 plus aktualna nadwage - 30kg? fat only) NA POCZATEK LICZ BIALKO W WIELKOSCI 1,5-2G !! NA KG MASY CIALA (OBECNA WAGA!!) - CZYLI 120-160G DZIENNIE POZNIEJ ZOBACZY SIE CZY JESZ ZA DUZO CZY ZA MALO (SADZE ZRESZTA ZE [...]
[...] bez komentarza. Najlepiej byłoby stwierdzić, że jest to dieta dla osoby, której celem nie jest kształtowanie sylwetki. W takiej sytuacji, tak jak pisaliśmy warto zwiększyć ilość spożywanego białka. W sugerowanej diecie bym zmniejszył podaż weglowdanów, a podbił białko. Zapraszam do zapoznania się z zalecanymi źródłami białka: [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
[...] spożycia danego produktu na zmiany cukru we krwi. Jest dużo dokładniejszy niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko szybkość wchłaniania cukru, ale również jego ilość w porcji produktu. Świetnym przykładem dla porównania rzetelności indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego jest chociażby porównanie arbuza, którego IG = 72 i [...]
[...] Skoro spożywasz aż taką ilośc warzyw, to myślę że wspomnianego błonnika możesz mieć w diecie nawet za dużo, co także może powodować problemy z wypróżnianiem. Zbyt mała ilość błonnika działa podobnie jak zbyt mała ilość błonnika. Błonnik jest bardzo cenny i wiele osób spożywa go zbyt mało, jednak i z nim można przesadzić. Najcześciej objawia [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
jednak mam jeszcze jedno pytanie... jak dziennik oblicza kcal? zakładając, że 1g białka to 4kcal, 1g węgli to 4kcal, 1g tłuszczy to 9kcal wynik końcowy się nie zgadza, różnica około 300kcal przykład zdjęcie poniżej http://imageshack.com/a/img132/756/t9pt.png co jest jeszcze brane pod uwagę do wyliczania kcal? i czy można to wyłączyć? odpowie [...]
[...] zapotrzebowania. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska podaż kalorii, która skutkuje zmniejszeniem spontanicznej aktywności fizycznej i tym samym znacznie obniża ilość wydatkowanej energii. Dodatkowo, bardzo uboga kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, [...]
witaj. ogolnie tak jak napisales, sa rozne metody co do tego, jak stosowac podzial makro w poszczegolne dni jezeli mowa o okresie treningowym i nietreningowym. CO do przyjetych przez Ciebie makro, zerknij na art [...]
[...] kazeina, WPI, WPH), białka jaja, białka wołowe oraz ostatnio niezwykle popularne białka roślinne. Bazując na domowym jedzeniu niezwykle trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość tego składnika. Źródła białka, ktre naturalnie występują w konwencjonalnej żywności, to: mięso, ryby, jaja, nabiał, sery, podroby, nasiona strączkowe. Warto aby w [...]
[...] kcal wyliczamy za pomocą dokładnego wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Następnie w zależności od celu diety, określamy ilość makroskładników. Tradycyjnie w diecie zbilansowanej będzie to: 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Dlatego [...]
[...] zapakować do pracy polać jogurtem itd i na zimno wcinać wcale nie są gorsze od ciepłych. A i jedna sprawa jak jest to z tą ilością jajek w daniu? bo niby mozna odpowiednią ilość białek na raz przyswoić. czasami widuje się że ktoś robi to z 8-10 jaj a w przepisach z 2-3 jajek wychodzi niby 30 g białka ? czy takie ilości powiedzmy 2-3 całe jajka [...]
[...] jedynym stałym makroskładnikiem będzie białko, którego najczęściej potrzebujemy ok. 2g na kg masy ciała i to dotyczy większości osób. W okresie redukcji można podnieśc jego ilość do 2,5g choć prowadziłem multum osób, które chudły efektywnie przy mniejszej ilosci i nie traciły masy mięsniowej. Sam też rzadko spożywam więcej aniżeli 2g. A co jeśli [...]
[...] dekstro- tak bedzie najlepiej, gain bolic jeśli tylko 50g. to umieść to najlepiej przed treningiem, natomiast jeśli chodzi o to czy na białku bedziesz robił czystszą masę to mogę w pewnym sensie twierdząco ale jest taki mały feler, że musisz oprócz wymaganej ilości białka dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów żeby wogóle masę móc robić.
[...] Zakupiłem Cell Pump od biogenixa. Czy tu jest tak samo jak w przypadku nitro bolon? Że nie można białka odrazu razem z tym wżerać? I czy to rzeczywiście prawda że zwiększona ilość płynu daje lepszy efekt? I jeszcze jedno pytanie....Czy byłby to dobry pomysł brać Cell Pump razem z HMB (kapsułki)?? Proszę o szybką odpowiedz. Z góry dzięki. [...]
[...] warto zwiększyć jego podaż wraz z dietą do około 2 g/kg masy ciała, podczas gdy zapotrzebowanie zwykłego człowieka wynosi 1 g/kg masy ciała. Istotna jest nie tylko jego ilość, ale również jakość. Dlatego też warto poznać najlepsze źródła białka, na których warto bazować w naszej diecie, a są to: - mięsa (wieprzowina, drób, wołowina, [...]